søndag 22. januar 2012

Chele Loco - León ville ikke vært det samme uten!

Alle som har vært i León i en lengre periode vet hvem Chele Loco er. De fleste kjenner han ved dette navnet, 'Chele Loco' - 'Gale hvite mann', men hans egentlig navn er Oscar. Direkte til ham sier alle bare Chele. De kaller ham hvit mann eller chele fordi han ser europeisk ut, spesielt på grunn av det fyldige skjegget sitt.

Han har bodd på gaten så lenge folk kan huske og han vandrer opp og ned León's gater hver eneste dag. Han er tynn, skitten og går med altfor store shorts. Favoritt stedet hans å henge er utenfor huset vårt; 'Hostal Calle de los Poetas'. Der vet han det kommer og går mange utlendinger, og der bor Rigo. Rigo møtte Chele Loco for første gang når han jobbet på sykehuset i León og Chele Loco var der for en av sine mange sykdommer. Like etter han hadde operert i magen og hadde et langt arr helt fra brystet til navlen, reiste han seg opp og forlot sykehuset for å dra tilbake til gaten. Hvordan han overlever på gaten er et mysterium for meg.

Gudene må vite historien til Chele Loco. Mest sannsynlig er han en av de mange tragiske skjebner etter krigen på 80 -og 90-tallet. Det var mange soldater som ikke ble omskolert etter krigen og ikke hadde familie eller arbeid å falle tilbake på. De fikk heller ikke noen som helst erstatning fra staten. Selv Rigo som har kjent han i over 15 år kjenner ikke til hele historien hans. Men selv om de ikke prater så mye sammen så har Chele Loco uten tvil knyttet seg til Rigo. Hos han får han uke-penger, mat og medisinsk behandling når han trenger det. Jeg har personlig vært vitne til at Rigo har renset et sår på Chele Loco sin rumpe - definitivt ikke en hyggelig jobb, men hvem ellers ville ha gjort det for ham? Jeg har sett Chele med infeksjon i arret på magen, på føttene, på rumpen, på leggen - men han kommer seg over alt dette - uten hygiene! Før pleide han å få komme inn til onkelen til Rigo for å vaske seg, men etter han flyttet er det ingen andre som hjelper han med det. Vi gir han av og til en balje med vann og såpe, men siden vi driver et gjestehus kan vi dessverre ikke ta han inn i huset. 

Chele Loco og Rigo
Hver dag forteller han meg hvilken dato, dag og klokkeslett det er. Han kan også fortelle deg hvilke historiske begivenheter som skjedde på akkurat denne dagen. Han er alltid høflig, men klarer alltid å lure inn litt tigging etter penger i sine vel formulerte setninger. Han ønsker deg alltid en god dag, og han har alltid kontroll over hvor du er. 

Chele gjør mange merkelige ting som får oss til å le, og av og til gråte. Når Rigo fikset noen gamle sko og ga de til Chele så han skulle slippe å gå barbent på den varme asfalten, ble Chele veldig glad. Men noen dager senere kom han tilbake, nesten på gråten og full i gnagsår på beina, og leverte skoene tilbake. 'Jeg skjønner ikke at noen kan leve på denne måten!', skrek han ut før han gikk igjen. Når Chele hadde bursdag kom han og banket på døren med et smil. 'Jeg har bursdag i dag, så jeg har med en gave til deg', sa Chele og ga Joakim (kollega og tidligere beboer i huset) en splitter ny t-skjorte. Og når Rigo en gang klaget på at han tigget for mye så sa Chele så fint at 'hvis du bare øker uke-pengene mine med 20 cordobas, Doktor, så trenger jeg ikke plage deg sånn'. På min egen bursdag kom Chele løpende etter meg og fortalte meg hvilken dato det var. 'Jeg vet', sa jeg, 'det er bursdagen min i dag'. Etter 100 gratulasjoner og en lang monolog om hvor fantastisk dag det var å ha bursdag på, så lovet han meg at han ikke skulle spørre meg etter penger på denne dagen. 'Takk Chele'. 

Jeg har tenkt en stund at Chele fortjente sitt eget innlegg på bloggen min, men jeg har aldri kommet så langt. Men så, hin dagen, gjorde han noe som inspirerte meg til å skrive om han.

Chele gikk til broren til Rigo og klaget på at Rigo var blitt besatt av en demon fordi noen dager var han generøs og andre dager ikke. Historien nådde tidsnok Rigo's ører, og han gikk direkte til Chele og ga han 30 cordobas og sa unnskyld. Videre ba han Chele om å være så snill og gå og kjøpe mat for pengene og ikke gå og kjøpe crack. Han hadde nemlig sett Chele gå og kjøpe crack hin dagen og vil ikke at pengene hans skal gå til det. Chele svarte at crack er bra for han og at han tygger det og det er ikke like gale som å røyke det. Rigo ba ham igjen om å være så snill å spise noe, så gikk han. 

Like etterpå banket det på dørene hjemme i huset, jeg åpnet, og der stod Chele Loco. Han ga meg 30 cordobas og ba meg gi de til Rigo, så gikk han. 

Når Rigo kom hjem ga jeg pengene til ham og sa de var fra Chele Loco. Rigo gikk rett ut for å snakke med han (han sitter alltid ved døren vår..). Og når Rigo spurte han hvorfor han leverte pengene tilbake svarte Chele; 'Det er fordi du gir meg penger med kondisjoner, Doktor. Jeg vil gjøre hva jeg vil med pengene mine og du frarøver meg friheten min. Så jeg vil ikke ha pengene dine'.


For en mann!

4 kommentarer:

 1. Flott innlegg om ein me alle som har vore i León har sett, men kanskje aldri høyrt noko om... Spanande lesing og flotte bilete.

  Katrine

  SvarSlett
 2. Takk Katrine! Han er et lite mysterium denne mannen.

  SvarSlett
 3. Otroligt bra bilder!

  Men det var ju jag som fick t-shirt av chele loco på hans bursdag! Ny och fin var den ju också :)

  SvarSlett
 4. Nei, er det sant? Shit, der forsvant hele historien min! Hehe! Jeg skal endre på det!

  SvarSlett