mandag 10. januar 2011

Vulkanen Cerro Negro

På toppen av Cerro Negro
Cerro Negro er den nyeste vulkanen i Mellom Amerika, bare 160 år gammel, og den er ganske aktiv. Siden sin fødsel i 1850 har den hatt 23 utbrudd. Det siste utbruddet den hadde var i 1999 og siden det har den lagt i dvale. Navnet 'Cerro Negro' betyr 'svarte berg', et navn som er veldig passende siden det er et stort svart berg. 


Vulkanen ligger bare en 45 minutters kjøretur fra León, noe som gjør det til en stort turistattraksjon. Det tar cirka 45 minutter å klarte opp, og 5 minutter å skli/løpe ned. Noen tar også med seg opp et type 'snowboard' for å ake ned den bratte vulkanen, i så tilfelle tar det mindre enn ett minutt å komme seg ned. Personlig liker jeg å ha beina plantet på jorden og foretrekker derfor å gå/småløpe/snuble nedover. Etter å ha klatret vulkanen tre ganger har jeg vært vitne til nok tryningser til å ta mine forehåndsregler.

Stolt bestiger av Cerro Negro
UtsiktenFra toppen av Cerro Negro kan du se store deler av den såkalte 'vulkan-kjeden', som Nicaragua er så kjent for. En utrolig vakker utsikt!Skillet fra de svarte vulkan stenene
til den grønne vegetasjonen
Denne gangen dro jeg med en gjeng spreke medisin studenter fra Uppsala Universitetet i Sverige. Universitetet i Uppsala har et veldig godt samarbeid med Universitetet i León, og hvert år kommer en gruppe medisin studenter fra Sverige til León for å lære om helsesituasjonen her og for å få innsikt i hvordan man jobber med helse i et uland. Veldig mange nicaraguanske universitets forelesere, forskere og leger jeg har møtt her har vært på utveksling i Sverige, og gjennom dette har de fått midler og muligheter til å forbedre arbeidet sitt i Nicaragua. 

I bussen på vei til Cerro Negro fortalte guiden, Rigo, en del om helsesituasjonen til befolkningen i området rundt Cerro Negro. De fleste familiene i dette området er fattige og driver med små produksjon. Det som er spesielt for dette området er at når det har vært vulkanutbrudd har respirasjons sykdommer og barnedødeligheten gått opp. Utbruddene ved Cerro Negro er en gigantisk utblåsning av sand og aske som fører til at til og med gatene i León blir dekket med et flere centimeters tykt sandlag. Man kan da tenke seg hvordan det påvirker husholdningene i nærheten av vulkanen!

MEN det er viktig å kombinere harde fakta med moro, så på toppen av vulkanen kler svenskene på seg beskyttelsedraktene og så bærer det utfor den bratte vulkansiden...

Viktig med god beskyttelse

Så går det unna..
Og så, den klassiske situasjonen på veien hjem; en buss har stoppet midt i veien, og vår buss, som er på samme størrelse, klarer ikke passere den. Men, med litt penger kan man betale seg ut av selv den mest umulige situasjonen i Nicaragua. Heldigvis. Det hele endte med at bonden som eier landstykket nærmest veien fikk 300 Cordobas (ca 90kr) for å flytte gjerdet sitt slik at vi kunne kjøre bussen inn på landstykket hans og forbi den andre bussen. Sånn fungerer det i Nicaragua, og vi kom oss trygt hjem. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar