lørdag 20. juli 2013

En alternativ revolusjon

19 juli 1979 tar FSLN sine soldater over hovedstaden Managua. Det er slutt på det 43 år lange diktaturet til Somoza famiilien. 30 000 mennesker har dødd, 110 000 er skadet og 40 000 barn er foreldreløse, men likevel samler det nicaraguanske folk seg på Plaza'en i Managua for å feire friheten, håpet og rettferdigheten. Dessverre varte ikke freden lenge, og Nicaragua brøt ut i krig, igjen. Mange var skuffet over revolusjonen, men fortsatte likevel å kjempe mot de USA støttede Contra styrkene i håp om at revolusjonen skulle seire igjen og holde løftene sine. 

I dag sitter igjen det revolusjonære partiet FSLN ved makten, men de er langt fra revolusjonære lenger. De har gjort mye som har ført til regresjon i stedet for progresjon i landet, men for de aller fattigste har det vært litt fremgang. Og det er nettopp mange av dem som er de største tilhengerne av FSLN i dag, mens andre føler seg fortsatt skuffet over partiet og hva det har utviklet seg til. 

Hvert år feires 19 juli storslått i Managua, og det brukes mange millioner på feiringen. Folkemassen som stiller opp er imponerende, men det går rykter om at mange er der kun fordi de er redd for å miste jobben sin om de ikke stiller opp. 

Det er ingen tvil om at 19 juli er en stor dag i nicaraguansk historie, og en grunn til å feire. Men dagens President og regjering misbruker anledningen og utnytter den til sin politiske agenda, i tillegg til å spille på folks følelser for revolusjonen, som ærlig talt de ikke representerer lenger. Dette er mange nicaraguaneres mening, og de er lei av å feire 19 juli på denne måten. Det er heldigvis noen som har motet (for det tar mot å gå imot regjeringen i dag..) til å arrangere en alternativ feiring og sette fokus på andre saker som er viktig i samfunnet i dag. Carola fra La Olla Quemada er en av disse med mot nok til å si sin mening og invitere folk til en dag med sang, teater, dans, og med et fokus på miljø og sosiale prosjekter i León. 

Jeg deltok på denne alternative feiringen av revolusjonen, og det var en fantastisk inspirerende og fin dag.

Adoptér et tre!

Det begynte med lunsjtid, hvor mødrene for barn med kreft i León lagde suppe og alle pengene gikk til organisasjonen deres ASPANICASOLE. Senere var det en økologisk konsert med flere av León's beste artister til stede, sammen med barn fra SONATI som fortalte oss om viktigheten av å beskytte naturen og dyrene våre. I tillegg hadde vi samlet inn over 400 små tre-planter av utrydningstruede arter som vi ga ut gratis til folk som gikk forbi på gaten. Senere på kvelden var det teateroppvisning, og konsert og dans med Carola og gruppen hennes. 

Økologiske konsert
 (med mitt bilde i bakgunnenen)
Suppen gikk unna til
inntekt for ASPANICAOLE


Alt i alt en nydelig dag med en viktig beskjed til folket; vi må skifte fokus og se fremover, beskytte naturen vår og ta vare på de som trenger det mest i samfunnet.


Økologisk konsert, Carola
400 trær ble gikk vekk til folk som gikk forbi på gaten

Mange ble veldig glad for å få med seg et tre hjem


Paulina og Carola som stelte det hele i standMin øko-hund
Til og med Chele Loco kom og fikk med seg et tre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar