onsdag 6. april 2011

På tide å gå BANANAS i Norge!

Denne uken kan hele Norge se dokumentaren BANANAS!* på NRK nett-tv. Så om du befinner deg i Norge så vil jeg virkelig anbefale deg å sette av litt tid til å se denne utrolig viktige dokumentaren. Det er virkelig på tide at den vises i Norge etter å ha blitt vist på filmfestivaler i hele verden i snart to år nå.
 
Nicaragua er en såkalt 'Banana Republic'
Dokumentaren er laget av Svenske Fredrik Gertten og WG Film. Den handler om nicaraguanske bananplantasje arbeidere som har blitt sterile etter at The Dole Food Company brukte det farlige og ulovlige pesticidet DBCP, ofte kalt NEMAGON, på bananene deres. Filmen følger 12 nicaraguanske arbeidere som for første gang i historien som utenlandske arbeidere får møte i en amerikansk rettssal mot et amerikansk transnasjonalt selskap. 


Her kan du se traileren:


Forståelig nok er dette en dokumentar Dole ikke vil at folk skal se. De prøvde å stoppe filmen før den i det hele tatt var kommet ut ved å saksøke Fredrik Gertten og WG film for falske anklagelser i filmen. Dette gjorde de altså etter bare å ha sett traileren som du kan se ovenfor. Det gjorde at premieren til BANANAS i Los Angeles ble ødelagt og flere andre festivaler avlyste filmvisningen. Mange andre festivaler lot seg derimot ikke skremme av Dole og viste filmen. I Sverige fikk Fredrik Gertten og filmen massiv støtte fra både befolkningen, bedrifter og politikere. Folk begynte å boikotte Dole sine bananer og filmen ble vist i hele landet. 

Etter en lang og dyr kamp trakk til slutt Dole tilbake saksmålet. Intensjonen hadde nok vært å skremme det lille svenske filmselskapet og de hadde nok ikke ventet at de kom til sloss tilbake og motta så pass stor støtte fra hele verden. WG film måtte punge ut med flere hundre tusen dollar for å kunne forsvare seg mot Dole, og disse pengene ville de ha tilbake, så de saksøkte Dole og krevde alle pengene sine tilbake, i tillegg til erstatning for den ødelagte premieren. For noen måneder siden så klarte Fredrik Gertten og WG films å vinne over store mektige Dole Food Company, og de skal få pengene sine tilbake!

Jeg elsker dokumentaren fordi den setter fokus på et utrolig viktig tema hos en litt glemt befolkning i Nicaragua. I tillegg til at filmen viser arbeidernes kamp for rettferdighet, så representerer også filmen en kamp om ytringsfrihet. Og tilslutt så viser den at de små, ærlige og fattige faktisk kan vinne mot de store, rike og mektige! Go BANANAS!

Det har dessverre ikke gått så bra for de nicaraguanske arbeiderne enda, men kampen fortsetter...

Enn så lenge så oppfordrer jeg dere til å se dokumentaren og kjøpe Fairtrade bananer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar