mandag 25. april 2011

Semana Santa - 'Den Hellige uken' (?)

Mens Nordmenn flykter opp i fjellene og nærmere solen i denne såkalte hellige uken, så gjør Nicaraguanerne det motsatte; de drar mot havet. De fleste Nicaraguanere ser nemlig ikke havet så ofte (noen aldri), tross at de har Stillehavet på ene siden og Det Karibiske Hav på andre siden. Så havet, innsjøer og elver er de store attraksjonene i påskeuken. Surfe-byen San Juan del Sur er den aller mest populære (og dyreste!) destinasjonen.

Det sier seg selv at akkurat som redningsmannskap må ut å lete etter Nordmenn som forsvinner i fjellene, så må Røde Kors og politiet stille opp på de mange strendene, innsjøene og elvene som finnes i Nicaragua. Dessverre rekker dette aldri til og det skjer altfor mange tragiske drukningsulykker i påsken, nærmere bestemt 28 dette året - de fleste under 30 år.

Totalt antar Røde Kors og politiet at rundt 70 mennesker omkom i denne hellige uken. Det er altså andre farer på fære enn vann. Det skjer alle slags ulykker i påsken som ellers i året, men noe er anderledes i påsken; alkoholen. Eller nærmere bestemt; mengden alkohol. De fleste, men ikke alle selvfølgelig, drukningsulykker og bilulykker i påsken skjer på grunn av alkoholinntak. Det er ikke ofte Nicaraguanere har ferie, så når påsken endelig kommer skal den virkelig nytes. 

På vei til stranden ser man store skilt hvor det står 'si manejes, no tomes' - hvis du kjører så drikker du ikke. Men budskapet går ikke alltid helt inn, dessverre. Eventuelt kunne man hengt opp skilt på selve stranden også; 'hvis du vil bade, drikker du ikke!' For den saks skyld kunne man hengt opp en lang liste over ting man ikke bør gjøre når man drikker, men jeg tror ikke det har så stor effekt. Folk har en tendens til å tenke at 'det skjer ikke med meg' - helt til det plutselig gjør det. Og sannsynligheten for at det skjer i påsken er betrakelig høyere enn ellers i året. 

Når det er sagt så er det veldig bra å se alle tiltakene som settes i gang i påsken for å forhindre ulykker. Politiet er veldig til stede langs veiene, og de rapporterer en nedgang i kriminaliteten denne påsken. Det er også nedgang i antall druknede og andre ulykker. Sammenlignet med andre Mellom Amerikanske land er Nicaragua heller ikke det verste når det gjelder dødstall i påsken. I hele Mellom Amerika omkom rundt 230 personer. El Salvador og Guatemala ligger høyest på listen og sliter i tillegg med en veldig høy mordrate. Costa Rica hadde også en spesielt voldelig påske i år sammenlignet med tidligere år. Så sett i denne sammenhengen, selv om ulykker i alle land er tragisk, så er det positivt at Nicaragua går i en positiv retning, i motsetning til sine naboland. 

Det er selvfølgelig andre ting som skjer i Nicaragua i Semana Santa også, ting som faktisk er forbundet med det som påsken representerer. León forvandler seg inn til en folketom by på dagtid, mens på kveldstid er det liv på alle hjørner. Det er lange (og trege) prosesjoner i gatene som dominerer bybildet mest. Men noe av det jeg setter mer pris på i påsken her er de vakre bildene de lager i gatene i Sutiaba. De lager fargerike religiøse bilder med imponerende detaljer av farget spon. I over 100 år har folket fra Sutiaba hatt denne tradisjonen med å lage disse spon bildene som ligger som tepper i gatene. De lager bildene for å vise takknemlighet for alle velsignelsene de har fått. Dessverre blir disse bildene ødelagt bare timer senere av en lang prosesjon som går over dem. Her må man være rask ute med kamera for å forevige disse kunstverkene!

Fin stemning i hovedgaten i León

Det er liv i gatene på kvelden

Sutiaba spon-bilde. Jesus/Bob Marley?

Definitivt Jesus

Jeg må innrømme at disse bildene ble tatt i Semana Santa i fjor og ikke i år. Det er litt sånn at når du har sett det en gang så ser du ikke noe nytt neste gang. Men det anbefales å oppleve én gang i hvert fall! I år gjemte jeg meg heller vekk i et strand-hus med mine to nye hundevalper og verken kjørte eller svømte.

Don't drink and drive/swim!


Les mer i Nicaraguanske aviser om Semana Santa her:
http://www.laprensa.com.ni/2011/04/25/nacionales/58660
http://www.laprensa.com.ni/2011/04/25/nacionales/58644
http://www.laprensa.com.ni/2011/04/25/internacionales/58614
http://www.end.com.ni/nacionales/100349_muertos--pasan-de---los-70
http://www.end.com.ni/nacionales/100403_600-hect%C3%A1reas-de-bosques-arrasadas-por-5-incendios-en-semana-santa
http://www.end.com.ni/nacionales/100381_veraneantes:-a-mal-momento,-buena-cara
http://www.end.com.ni/nacionales/100380_plan-verano-seguro:-%E2%80%9Cgrandes-resultados%E2%80%9D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar