tirsdag 1. mars 2011

Should we stay or should we go?

That's the question! ..som de internasjonale ambassadene i Nicaragua spør seg selv nå. For hvem vil vel fortsette å investere tid og penger i et land hvor de ikke viser hva bistandspengene blir brukt til, hvor de ble beskyldt for valgfusk i 2008, hvor de nekter å ha valgobservatører til valget 2011, og hvor Presidenten ulovlig vil stille til gjenvalg?

El presidente de Nicaragua, Daniel Ortega
Daniel Ortega viser to fingre, som ikke betyr fred,
men at man skal stemme nr.2, som er han.

De to siste landene som har annonsert sin utgang er Norge og Danmark. De siste årene har flere og flere land trukket seg ut av Nicaragua. Norge skal i løpet av 2011 trekke seg ut av flere land, ikke bare Nicaragua. Det handler om at de politiske og økonomiske interessene forandrer seg, og Norge skifter mer fokus mot Asia. Danmark annonserte  forrige uke at de ikke vil støtte Nicaragua med mer bistand siden Presidenten nekter å ha valgobservatører til stedet under valget 2011. 

Nicaragua var en gang i tiden kjent for å holde det reneste og mest åpne valget i hele Latin Amerika. Dessverre kan  de ikke lenger skryte av dette, men de bruker det likevel som argument for at de ikke trenger valgobservatører under dette valget. I 2008, ved kommunevalget, ble FSLN beskyldt for valgfusk. Sannheten er vanskelig å finne ut av i sånne situasjoner, men en ting er i hvert fall sikkert; store investorer blir nervøse av sånt! Dette gjorde at USA trakk tilbake rundt 64 millioner dollar fra 'Millenium Challenge Corporation', som skulle brukes til blant annet å bygge nye og bedre veier og redusere fattigdom. 

Så den ene etter den andre forsvinner fra Nicaragua med pengene godt gjemt i kofferten sin, og mest sannsynlig kommer de ikke tilbake. For hva skal de komme tilbake til? 

Hvis vi ser på valget 2011 slik det ser ut i dag så kommer Daniel Ortega til å stille til gjenvalg, tross at han har sittet sine to perioder. Den andre kandidaten kommer til å være Arnaldo Aleman. Og hvem er han? Han var President fra 1997 til 2002. I den perioden økte han formuen sin med rundt 100 millioner dollar, alt stjålet fra sitt eget fattige land. Han ble dømt til 20 års fengsel for alle typer korrupsjon man kan begå, men satt kun to år i husarrest og ble siden løslatt. Av hvem? Jo, Daniel Ortega selvfølgelig! For Ortega ville også bli kvitt anklagene mot seg at han hadde misbrukt sin stedatter, så hvorfor ikke lage en liten pakt der begge kan bli benådet og immun mot fremtidige beskyldninger? Og i samme slengen lage en politisk pakt som får begge to til makten igjen. Hvorfor ikke?

Det nicaraguanske folk står altså fremfor et valg mellom to onder; en som vil styre landet som en ny diktator og en av verdens mest korrupte menn. Hva gjør man i den situasjonen? Ikke vet jeg, men jeg skjønner tankegangen til de mange investorene som skynder seg med å pakke kofferten, fordi her ser fremtiden mørk ut. 

Noe positivt med at det nærmer seg valg igjen er at nå skjer det faktisk noe. Nå bygges det veier, deles ut landeierskaps-papirer til fattige bønder og det er ikke måte på. Det er kun for å imponere de siste månedene før valget selvfølgelig, slik at folk har det ferskt i minne alt det fantastiske regjeringen har gjort for dem. 

Og så den klassiske avledningsmanøveren der Nicaragua blusser opp en gammel konflikt med Costa Rica over Rio San Juan for å forsterke den nasjonalistiske følelsen hos folket og for å sette fokus på noe annet enn alle feilene regjeringen har gjort rett før valget. Det handler om suverenitet selvfølgelig, og ingenting er bedre enn å fyre opp noe sånt for å få folket på sin side. Rio San Juan har blitt ett av de heteste temaene i Nicaragua og Costa Rica for tiden. Overalt ser man plakater med 'El Rio San Juan es Nica!' 

Man kan se mange andre typer plakater her i Nicaragua også. Over hele landet henger det rosa plakater med bilde av Presidenten, ofte sammen med kompiser som Hugo Chavez, Cardenal Obando y Bravo og konen Rosario Murillo. Alle disse tre personlighetene er egne kapitler og er for kompleks til å komme inn på her. Men sjekk de gjerne ut på Wikipedia og legg merke til motsigelser i handlingene deres opp gjennom historien.

I hele Nicaragua blir du tvunget til å se på denne typen plakater av President Ortega.
Hvor mye penger bruker han på det, tro?  

Jeg skulle ønske den norske ambassaden ikke trakk seg ut av Nicaragua, for jeg tror at det dette landet trenger er folk som blir her og kjemper for det som er riktig, ikke folk som trekker seg ut. Men i bunn og grunn er det folket som må stå i mot det vonde som skjer med landet deres. Kanskje det er på tide med litt arabisk inspirasjon?


Kilde:
http://www.elpais.com/articulo/internacional/EE/UU/sandinistas/robaron/municipales/2008/elpepuint/20110224elpepuint_13/Tes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar