søndag 27. november 2011

Plant et Mangrove-tre!

Så ofte jeg kan går jeg tur på stranden Las Peñitas som ligger 20 minutter fra León. En av grunnene til at jeg elsker disse turene er fordi at hver eneste dag ser stranden annerledes ut. En dag er bølgene store og kraftige og slår langt opp på stranden slik at gå turen min blir mer utfordrende. Andre dager er tidevannet langt nede og liggende igjen på stranden kan man se vakre skjell, steiner og mangrove frø.

Båt på vei ut av natur reservatet, fylt opp med tre.
Hver eneste dag hugges det ned og fraktes  haugevis av mangrove trær ut fra 'Isla Juan Venado' ved enden av Las Peñitas. Isla Juan Venado er et 22 km langt natur reservat som strekker seg fra Las Peñitas til Salinas Grande. Natur reservatet er en lang smal øy (isla) som lager en 'elv' mellom øyen og fastlandet. Det er i denne elven mangrove skogen vokser på begge sider, og gjennom så og si hele natur reservatet finner du mangrove skog.

Ødeleggelser etter orkanen Alma i 2008
Amerikansk pygme Kingfisher
Det er mange grunner til at mangrove skogene er viktige, både for naturen, dyrene og menneskene. Mangrove skogen fungerer som en slags naturlig barrière mellom hav og land. Det vil si at om det skulle komme en Tsunami eller en orkan, så vil mangrovene ta den verste støyten og beskytte landskapet bak og menneskene som er bosatt der. I 2008 herjet orkanen 'Alma' på stillehavskysten av Nicaragua og man kan fortsatt se ødeleggelser i mangrove skogen i natur reservatet. Dessverre bruker mange dette som unnskyldning for å hente ut 'død' tre. Det finnes fortsatt mye dødt tre etter orkanen, men det er ikke det som blir fraktet ut fra reservatet hver eneste dag, det er nemlig helt friskt og grønt tre.

Natur reservatet og mangrovene er hjem til et utrolig rikt dyreliv; blant annet krokodiller, vaskebjørner, iguana, fisker, reker, hjort, 106 ulike fuglearter, i tillegg til mange småkryp. Stranden i natur reservatet er også et populært sted for hav skilpadder å legge egg i perioden august til desember. Natur reservatet er derfor veldig viktig for reproduksjon av mange arter, spesielt da skilpadder, fisker og reptiler. Mange av disse dyreartene er utrydningstruet, noen av dem sterkt utrydningstruet, noe som gjør det ekstra viktig å beskytte dem.

Det er ingen bygninger eller mennesker i natur reservatet, men i begge ender, Las Peñitas og Salinas Grandes, er det landsbygder. Natur reservatet er rikt på ressurser, og er derfor ettertraktet av befolkningen på begge sider. Det er dette presset fra begge sider av natur reservatet som gjør at det forsvinner dyr og trær ut derfra daglig. Iguana er til eksempel et populært måltid i Nicaragua, og selv om det er ulovlig å jakte inne i natur reservatet, så stopper ikke det folk når etterspørselen og behovet for penger er stort nok. Skilpadde egg blir også sett på som en delikatesse, og det jobbes derfor hardt for å beskytte skilpadde eggene i sesongen fra august til desember.

Mangrove trær
Fugler flyr innover elven mellom mangrove trærne

Men hvem er det som beskytter mangrove skogen?

Mangrove trær har tilpasset seg til å vokse i saltvann og de har utviklet en spesiell metode for at frøene skal ha større sjanse for å overleve i de harde forholdene. På denne måten kan man si at de beskytter seg selv.  'Frøene' er i grunn en lang spire som ikke trenger lang tid i jord før den slår røtter. Når frøene slippes fra trærne faller de som oftest ned i vannet, og med de sterke strømmene reiser de fort avgårde til nye farvann. Det er altså derfor jeg så ofte finner dem langs stranden på turene mine.

Prosjektet vi har satt i gang er i grunn veldig enkelt; plukk og plant. Vi plukker opp frøene fra stranden, tar de med til strandhuset (Rigo's Guest House), hvor vi planter dem og venter til de slår røtter. Deretter frakter vi dem tilbake til natur reservatet og planter dem på nytt der. På en uke samlet vi inn over 100 mangrove frø, og så langt er 20 plantet tilbake i natur reservatet.

Trinn 1:
Mangrove frøet ser slik ut -
Plukk det opp og ta det med deg fra stranden. 
Trinn 2:
Plant frøene der du har plass..
Trinn 3:
Ta godt vare på frøene - de trenger mye vann!
Trinn 4:
Ta med deg hund og mann på kajakk-tur til natur reservatet.
Trinn 5:
Husk å ta med mangrove frøene som har slått røtter også.
Trinn 6:
Finn et åpent sted i mangrove skogen,
grav et hull og plant  den nye planten. 
Voilá!
Måtte du gro og vokse deg stor og sterk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar